top of page

ROP SMK BADRUL ALAM SHAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca sekalian. Pada 14 November 2023 yang lalu, sebuah program outreach robotic telah diadakan oleh Jazro bertempat di SMK Badrul Alam Shah. Program ini bertujuan untuk memperkenalkan teknologi robotik kepada pelajar-pelajar sekolah menengah.


Antara aktiviti yang dijalankan dalam program ini adalah pengenalan asas tentang robotik dan teknologi, pameran robot, pembelajaran tentang pengkodan dan penggunaan robot, dan juga perlawanan robotik. Selain itu, terdapat juga sesi perbincangan dengan pakar robotik dan pengalaman daripada pelajar-pelajar yang telah terlibat dalam bidang pengembangan robotik.


Program outreach robotic oleh Jazro ini telah berhasil menarik minat pelajar-pelajar di SMK Badrul Alam Shah. Mereka berpeluang untuk melihat secara langsung tentang teknologi robotik dan beberapa di antara mereka sudah mempunyai impian untuk terlibat dalam bidang ini pada masa depan.


Di samping itu, program ini juga memberi kesedaran kepada pelajar-pelajar tentang bagaimana teknologi robotik boleh memberi manfaat dalam pelbagai bidang, termasuk dalam sektor perubatan, industri dan pengangkutan.


Semoga terdapat lebih banyak program seperti ini yang dapat memberikan kesedaran dan peluang kepada masyarakat Malaysia untuk terlibat dalam perkembangan teknologi masa depan.

5 views0 comments

コメント


bottom of page