top of page

ROP MASJID NEGERI SHAH ALAM

Assalamualaikum dan salam sejahtera, pada 18 Februari 2024 yang lalu, sebuah program yang dikenali sebagai robotic outreach program telah diadakan di Masjid Negeri Shah Alam. Program ini merupakan satu inisiatif yang diambil oleh pihak masjid dalam mendekatkan teknologi kepada masyarakat.


Antara aktiviti yang diadakan semasa program Jazro adalah teknik penggunaan robot, iaitu menunjukkan cara untuk mengendalikan sebuah robot secara lancar, pembelajaran kod binari yang digunakan dalam pengendalian robotik dan juga demonstrasi mengenai ciri-ciri kelebihan robotik.


Melalui program ini, masyarakat sekitar dapat mengetahui dengan lebih mendalam mengenai teknologi dan cara mengendalikannya. Selain itu, para peserta turut diberi pendedahan mengenai kesan teknologi kepada masyarakat dan cara untuk memanfaatkannya secara positif.


Melalui teknologi robotik dan sains, masyarakat hanya perlu menjadikan ia sebagai alat bantuan untuk meningkatkan kualiti hidup.


Namun, bagi masyarakat yang masih belum mahir menggunakan teknologi, program seperti Jazro sangat diperlukan bagi memberi penguatkuasaan dan pendedahan kepada masyarakat tempatan tentang kepentingan teknologi dalam banyak aspek kehidupan.2 views0 comments

Comments


bottom of page