top of page

MINI JRC GONG BADAK

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Pada hari ini, saya ingin berkongsi mengenai program Jazro yang telah diadakan pada 27 Februari 2024 di Gong Badak. Program Jazro merupakan program pembangunan pendidikan teknologi yang menumpukan kepada bidang robotik.


Salah satu program Jazro yang telah diadakan ialah mini Jazro robotic camp. Mini Jazro robotic camp adalah program pembelajaran robotik yang memberikan peluang kepada pelajar-pelajar untuk mempelajari teknologi robotik secara praktikal. Program ini hadir dengan kaedah pembelajaran yang kreatif dan menyeronokkan untuk memastikan peserta dapat memahami konsep robotik dengan lebih baik.


Para peserta dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan kecil dan diberikan tugasan untuk membina robot menggunakan kit robotik yang disediakan. Mereka diajar cara-cara untuk merakit dan mengendalikan robot menggunakan pelbagai jenis sensor dan pemacu. Peserta juga ditanamkan nilai-nilai seperti kerjasama dan keberkesanan melalui aktiviti-aktiviti yang dijalankan semasa program ini berlangsung.


Program mini Jazro robotic camp berjaya memikat minat para pelajar untuk menyertai program ini. Antara faktor yang menjadikan program ini menarik ialah pembelajaran yang menyeronokkan serta inilah masa depan dalam bidang teknologi dan robotik. Selain itu, program ini turut memupuk kecerdikan anak-anak muda kita dalam membangunkan teknologi serta meniti karier serta masa depan mereka dalam bidang tersebut.


Akhir kata, program Jazro adalah satu inisiatif yang baik dan perlu diteruskan bagi memastikan generasi muda kita sentiasa berada pada tahap terkini dalam bidang teknologi dan robotik. Program mini Jazro robotic camp merupakan satu langkah kecil untuk memastikan generasi muda kita mempunyai kerohanian, mental dan emotional yang baik untuk membangunkan robot-robot yang tidak boleh dipisahkan dengan kehidupan manusia.5 views0 comments

Comments


bottom of page