top of page

5 Contoh Artificial Intelligence (AI) Dalam Kehidupan seharian.Penerapan aplikasi AI telah berkembang sejak beberapa dekad yang lalu dan secara aktif memberikan impak luarbiasa kepada pengguna dan perniagaan. Apakah aplikasi-aplikasi AI dalam kehidupan seharian? Baiklah, mari kita ketahui lebih lanjut dengan membaca 5 contoh kecerdasan buatan (AI) dalam kehidupan harian.


Search EngineAdakah anda biasa dengan Google, Bing, dan Yahoo? laman web ini terkenal dengan kemampuannya untuk mengetahui banyak perkara. Sebilangan besar search engine selalu bersaing untuk memberikan akses tinggi sehingga pengguna akan selesa melayari internet.


AI dalam search engine terletak pada sistem dalam mengkaji kebiasaan penggunanya. Biasanya AI akan memberikan berita atau maklumat kepada pengguna mengikut kebiasaan mereka ketika mencari maklumat.


Navigasi Google
Google maps, dengan bantuan Machine Learning (ML), belajar mengenai perjalanan harian, misalnya jam untuk pergi bekerja, jam untuk pulang dari tempat kerja, dan sebagainya. Ia juga dapat mengenal pasti kelewatan dalam sistem pengangkutan, seperti penerbangan, kereta api, bahkan bas dengan mempertimbangkan status lalu lintas, keadaan cuaca, dll.Video GameAI dan ML telah lama digunakan dalam permainan video untuk memberikan pengalaman yang mencabar kepada para pemain.


Machine Learning sebaliknya, sering digunakan dalam permainan video untuk menghasilkan muzik latar menggunakan rangkaian neural buatan. DOTA 2, salah satu permainan MOBA yang terkenal, menggunakan Deep Learning dalam bentuk OpenAI Five.Media SosialMedia sosial selalu menjadi aplikasi kegemaran masyarakat sosial kerana ia adalah alat untuk berkongsi dan menjaga masyarakat yang lebih luas. Anda dapat mencari rakan yang sudah lama tidak bertemu antara satu sama lain sehingga anda dapat menghantar foto dan video antara satu sama lain. Kemudahan dan kepantasan yang disediakan oleh pelbagai aplikasi media sosial ini menggunakan AI. Salah satunya ialah persahabatan berdasarkan nombor kenalan yang anda simpan. Biasanya, anda sering menemui kenalan rakan secara tidak sengaja walaupun anda tidak memintanya. Ya tidak?


E-Commerce
Berapa kerap anda membeli melalui kedai dalam talian? Sekiranya ia agak kerap, biasanya dengan alasan senang, murah, dan praktikal. Aplikasi membeli-belah dalam talian mempunyai ribuan hingga berjuta-juta produk untuk dicari. Apabila anda membuka halaman utama, anda akan dapati pelbagai produk yang boleh anda pilih dari pelbagai kategori hingga item yang semurah atau sekecil itu.


Aplikasi AI di kedai dalam talian biasanya terdapat dalam cadangan produk yang dipaparkan di laman utama. Saranan ini berasal dari program yang selalu mengkaji kebiasaan anda dalam mencari atau membeli produk.


Belajar sesuatu? Untuk lebih banyak belajar tentang artificial intelligent, sertai # MYDIGITALMAKER Virtual klik link di bawah:
8,199 views0 comments

Comments


bottom of page