top of page

Mengapa interaksi dua hala penting dalam kelas?Interaksi penting. Pengertian bilik darjah sebagai persekitaran pembelajaran 'senyap' di mana pelajar menyalin teks tidak berkesudahan yang ditulis oleh guru di papan hitam atau papan putih adalah kurang efektif. Hari ini, ramai guru menyedari nilai menjadikan bilik darjah sebagai persekitaran interaktif di mana topik boleh dibahaskan, demonstrasi praktikal dijalankan, teknik pengajaran boleh berubah-ubah dengan serta-merta, dan teknologi baharu yang canggih boleh membantu pembelajaran yang berkesan buat murid-murid.


Mengapakah interaksi dua hala dalam bilik darjah begitu penting?


Berikut adalah 3 perkara penting untuk dipertimbangkan;


1. Interaksi sangat bagus untuk penglibatan pelajar
Visual bagus untuk pembelajaran pelajar, membantu maklumat disampaikan dengan lebih cepat dan membantu pemahaman murid-murid. Paparan interaktif seperti yang dibuat oleh JAZRO memeriahkan persekitaran pembelajaran. Jika interaksi bukan sebahagian daripada bilik darjah, pembelajaran boleh menjadi kaku dan pasif. Interaksi dua hala dapat menggalakkan murid aktif di dalam kelas.


2. Merapatkan lagi hubungan yang baik
interaksi yang positif diantara guru dan murid di dalam bilik darjah boleh merapatkan lagi hubungan yang baik sesama mereka. Dengan ini, pelajar akan berasa selesa semasa guru tersebut mengajar sekali gus menarik minat mereka untuk mendalami ilmu yang guru mereka sampaikan dan membolehkan berlakunya interaksi yang baik ketika guru bertanyakan kepada pelajarnya. Guru dapat menyampaikan pengajarannya dengan lebih berkesan dan mencapai objektif mereka.


3. Mengembangkan kemahiran penting pelajar yang lain


Menyediakan pelajar untuk lulus peperiksaan adalah penting. Tetapi sekolah dan bilik darjah adalah lebih daripada itu. Ia juga ada untuk membantu membangunkan pelajar yang hebat dan yakin, serta berasa selesa meluahkan perasaan mereka dan bertanya soalan. Walaupun ada pelajar 'introvert', interaksi dua hala boleh membantu mereka keluar dari 'dunia' mereka, membolehkan mereka mengambil bahagian dalam perbualan yang akan membantu membina keyakinan dan meningkatkan hasil pembelajaran dan pemahaman tentang topik yang berbeza. Jika guru memutuskan untuk menggunakan interaktiviti di dalam bilik darjah, itu membuka pintu kepada penglibatan pelajar yang lebih aktif: menjadikan pembelajaran sebagai saluran komunikasi dua hala dan mencungkil bakat terpendam mereka.


Sertai kelas Jazro sekarang : Ezy.la/JTCFREE


2,217 views0 comments

Comentarios


bottom of page