top of page

Melangkah ke Dunia 'Roblox' Coding Junior

Updated: Sep 17, 2023

Assalamualaikum & hai semua! Dalam artikel kali ini, kita akan membincangkan satu program yang baru-baru ini berlangsung iaitu kelas virtual pengaturcaraan Roblox yang dijalankan oleh Jazro. Bagi anda yang ingin memperluas pengetahuan dalam pengaturcaraan dan berminat dalam dunia permainan video, kelas ini merupakan peluang yang tidak boleh dilepaskan. Mari kita teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang kelas yang menarik ini!


Kelas ini diadakan dalam talian, mengikuti perkembangan teknologi dan situasi semasa. Melalui sesi maya, peserta dapat mempelajari langkah pertama untuk memahami bahasa pengaturcaraan yang digunakan dalam platform Roblox. Mereka juga diperkenalkan dengan alat dan perisian yang terdapat dalam platform tersebut untuk membangunkan permainan mereka sendiri.


Dalam kelas ini, Jazro memperkenalkan konsep pengaturcaraan menggunakan skrip Lua, bahasa pengaturcaraan yang digunakan dalam platform Roblox. Peserta diajar tentang aspek-aspek asas pengaturcaraan seperti pemboleh ubah, logik if-else, pengulangan, dan fungsi. Setelah memahami asas ini, mereka dapat melangkah ke tahap seterusnya iaitu merekabentuk permainan mudah menggunakan Roblox Studio.


Kelas ini melibatkan pelbagai latihan interaktif yang membantu peserta untuk mengamalkan pengetahuan yang telah dipelajari. Dengan bimbingan Jazro, peserta dapat memiliki ilmu dan kemahiran praktikal dalam pembangunan permainan Roblox yang menarik. Jazro juga memberikan maklum balas berguna dan penyelesaian kepada cabaran yang dihadapi oleh peserta semasa proses pembelajaran.


Yang istimewanya tentang kelas ini adalah keupayaan peserta untuk berinteraksi dengan peserta lain melalui forum dalam talian. Mereka boleh berkongsi idea, berkolaborasi, dan memberi bantuan kepada satu sama lain dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi semasa kelas. Ini membantu menjadikan suasana pembelajaran lebih menyeronokkan dan juga membina komuniti yang saling menyokong untuk terus belajar dan berkembang.


Dengan adanya kelas maya pemrograman Roblox yang menarik ini, Jazro telah berjaya membantu ramai pelajar untuk memasuki dunia pengaturcaraan permainan.


Kelas ini adalah peluang untuk menyelami dunia pengaturcaraan permainan secara mendalam dan meneroka kreativiti dalam mencipta permainan yang inovatif.


Jadi, jika anda berminat untuk melangkah ke dunia pengaturcaraan melalui kelas maya Roblox, pastikan anda menyertai Jazro dalam program akan datang. Siapa tahu, anda mungkin akan menemui minat baru dalam mencipta permainan yang menakjubkan!6 views0 comments

Комментарии


bottom of page