top of page

Adakah robot mempunyai otak?

Updated: Oct 17, 2021

Adakah anda pernah terfikir…Apa yang membuat robot berfikir? Apa yang membuat robot bergerak? Apa yang membuat robot dapat memperoleh maklumat dari persekitaran sekitarnya? Apakah mata, telinga, & kulit pada robot?


Semua soalan di atas akan dijawab sekarang. Baiklah mari kita mulakan.


1. Pengawal (Controller). Ini adalah bahagian terpenting dalam robot, seperti otak manusia. Bahagian ini berfungsi untuk menjalankan program, menerima dan memproses maklumat dari input sensor, dan juga mengirim dan mengendalikan output ke penggerak, indikator, atau audio. Program ini juga dimuat turun pada alat kawalan. Perkembangan yang popular sekarang ini adalah microcontroller. Click link ini untuk belajar cara program ‘controller’> https://ezy.la/OCARD2. Actuator. Bahagian ini seperti otot pada manusia. Fungsinya adalah untuk menggerakkan robot. Untuk robot beroda, mereka biasanya menggunakan motor DC, sebagai pemintal roda, dan membuat robot bergerak dari satu tempat ke tempat lain. Untuk robot yang berjalan kaki, Servo Motor adalah pilihan yang tepat. Motor Servo adalah motor DC yang boleh dipusingkan.


3. Sensor. Sekiranya manusia mempunyai deria maka robot mempunyai sensor. Terdapat banyak jenis sensor robot, manusia hanya mempunyai 5 deria, robot dapat memiliki jumlah sensor yang tidak terbatas. Kerana robot adalah makhluk elektronik, dan teknologi berkembang pesat.

4. Bateri. Merupakan sumber tenaga untuk robot. Seperti otak anda yang memerlukan pemakanan, dan badan anda yang memerlukan karbohidrat atau vitamin. Elektrik adalah darah robot, dan robot dapat memperoleh elektrik yang mereka perlukan untuk pengawal, sensor, penggerak dan semua komponen elektronik, dari bateri.5. Kabel. Kalau sebelum ni bateri seperti darah, maka kabel ini seperti urat untuk aliran darah ke setiap komponen dalam robot, dan juga sebagai saraf yang menjadi jalur data untuk input dan output.
6. Frame/Bingkai. Sebagai tulang penyokong antara servo pada robot. Ia juga membentuk robot menjadi pelbagai jenis, dan menyokong penampilan robot. Untuk robot beroda seperti 'line follower frame', cukup untuk memiliki kotak, atau hanya bulatan, sebagai sokongan untuk motor DC dan tempat meletakkan pengawal.
7. Chassis. Rangka utama robot, biasanya badan untuk robot. Biasanya chassis pada robot dipasang dengan pelbagai bingkai, dengan bilangan yang lebih besar.

8. Sokongan. Adakah komponen yang menyokong pembentukan robot, seperti 'bolts dan 'nuts'.
Kesimpulannya, ‘controller’ adalah otak kepada robot, dan untuk melatih robot ini, kemahiran untuk memprogram controller sangat-sangat penting. Nak belajar cara program controller? Click link di bawah:
81 views0 comments

Comments


bottom of page