top of page

7 Tips Memulakan Hobi Robotik Anda.


Robotik boleh menjadi subjek menakutkan untuk bermula. Kami akan bongkarkan tujuh cara untuk memulakan hobi robotik anda. Ini sangat berguna jika anda mencari kaedah untuk memasuki bidang robotik. Pada akhir artikel ini, anda akan mendapat tujuh petua yang boleh diambil untuk memulakan robotik hari ini! Tidak kira tip yang anda pilih, pilih sahaja dan cubalah! Anda boleh memilih tips lain kemudian. Ingatlah bahawa tidak ada jawapan yang salah. Salah satu buku terbaik yang pernah ada, “The Power of Now”. Sekiranya anda tidak pernah membaca buku ini, kami sangat mengesyorkan mengambil salinannya.

"Apa-apa tindakan selalunya lebih baik daripada tidak ada tindakan, terutama jika anda telah lama terjebak dalam situasi yang tidak seronok. Sekiranya itu adalah kesalahan, sekurang-kurangnya anda belajar sesuatu, dalam hal ini bukan lagi kesalahan. Sekiranya anda terus tiada tindakan, anda tidak akan belajar apa-apa. " -Eckhart Tolle, The Power of Now: Panduan untuk kekuatan Rohani. Kenyataanya adalah, jika anda menunggu masa yang tepat untuk memulakan sesuatu yang baru, anda akan menunggu selama-lamanya. Tidak ada masa yang tepat. Setiap orang adalah "beginners" pada satu ketika. Melakukan kesilapan pada permulaan adalah perkara biasa. Anda tidak akan menjadi hebat dalam robotik semasa mula-mula. Tiada sesiapa yang terus hebat. Kemahiran baru memerlukan masa.


1. Pilih Robot atau Projek untuk Dibina. Petua pertama adalah mencari projek yang hebat dan mula membinanya. Ramai orang belajar paling banyak ketika mula mendalami sesuatu projek!2. Ikuti kursus robotik dalam talian. Sekiranya anda bukan jenis orang yang ingin "mengotori tangan anda" dan lebih suka mempunyai pendekatan yang lebih logik untuk memulakannya, maka anda boleh mengikuti kursus robotik dalam talian. Kami mempunyai pelbagai kursus dalam talian yang direka untuk ‘beginners’ yang tidak mempunyai pengalaman dalam robotik. Klik link ini: https://linktr.ee/JAZRO

3. Ketiga, belajar Kod. Sangat membantu jika anda mengetahui beberapa bentuk pengaturcaraan sebelum memulakan dengan robotik. Sekiranya anda tahu anda ingin menulis algoritma canggih untuk sistem mekatronik, maka anda perlu belajar membuat kod terlebih dahulu.


4. Buat Prototaip. Anda boleh membuat prototaip anda. Ambil pencetak 3D dan pelajari cara membuat "parts". Sebaik sahaja anda mempunyai pengalaman membuat "parts", anda boleh belajar merancang "parts" anda dalam bentuk CAD.


5. Baca artikel robotik. Mungkin anda mencari kaedah yang lebih pasif untuk memasuki bidang robotik. Sekiranya anda berminat untuk belajar mengenai robot tanpa membuat apa-apa, membaca artikel adalah cara yang baik untuk memulakan bidang ini.


6. Sertai kumpulan robotik. Sekiranya anda ingin menceburkan diri dalam robotik secara sosial, maka menyertai kumpulan robotik adalah pilihan yang bagus. Ramai orang robotik yang kami kenali sangat introvert. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh menyertai pasukan robotik atau kumpulan.


7. Mulakan hobi robotik anda. Ok! Tidak kira langkah mana yang anda pilih untuk memulakan hobi robotik anda, yang penting anda mulakan. Tidak kira sama ada anda berminat untuk membina robot atau mendapatkan pandangan teknikal, anda tidak akan membuat kemajuan melainkan anda mengambil langkah pertama. Lihatlah senarai di atas dan lihat apakah ada tips ini yang dapat anda gunakan.
41 views0 comments

Comments


bottom of page