top of page

5 Kesilapan Menerbangkan Dron dan Cara MengelakkannyaRamai yang mengatakan bahawa membuat kesilapan adalah guru terbaik untuk belajar. Walau bagaimanapun, ia tidak kepada dron. Sebaik sahaja anda membuat kesilapan, ia boleh merosakkan dron anda. Oleh itu, adalah lebih baik untuk belajar dahulu perkara yang perlu dilakukan dan elakkan sebelum anda mula menerbangkan dron pertama anda. Apakah kesilapan yang paling biasa dan bagaimana untuk mengelakkannya?


1. Belajar menerbangkan buat pertama kali menggunakan dron mahal.


Tidak salah untuk membeli drone mahal jika anda mempunyai dana yang mencukupi. Namun, jika anda masih tahap 'beginner', terutamanya jika ini kali pertama anda terjun ke dunia dron, menggunakan DJI Phantom 4 bukanlah satu keputusan yang bijak. Kerana anda akan berasa menyesal jika nanti jatuh atau cedera semasa latihan.

Kalau pertama kali, cuba beli drone kecil kerana anda tidak risau atau menyesal kalau jatuh nanti. Kebiasaannya drone anda akan jatuh atau terhempas beberapa kali sebelum dapat menerbangkannya.


2. Pastikan peranti dron dipasang dengan kukuh dan lengkap.


Walaupun nampak remeh, anda perlu menyemak dan menyemak semula sebelum menerbangkan dron. Bukan sedikit kes kerana skru tidak cukup ketat akhirnya tercabut semasa penerbangan dan boleh membawa maut. Bukan setakat dron yang terhempas, malah orang lain juga boleh terkena maut.

Selain itu, ia juga disyorkan untuk menggantikan kipas setiap 50 penerbangan. Sepasang kipas tidak boleh digunakan untuk lebih daripada 100 penerbangan. Walaupun ia digunakan kurang daripada 50 kali, ia juga mesti diganti apabila ia berumur satu tahun.


3. Terbang dalam keadaan persekitaran yang buruk.
Jangan paksa diri anda untuk menerbangkan dron apabila keadaan angin kencang atau hujan atau kabus. Bersabarlah menunggu cuaca cerah daripada dron anda dibawa oleh angin. Terbangkan dron di ruang terbuka. Pilih halaman belakang atau padang terbuka dan tempat letak kereta yang luas. Bangunan tinggi dan struktur besi akan menjejaskan ketepatan kompas pada dron dan sistem GPSnya. Sebelum memulakan, perhatikan dengan teliti di mana bangunan, pokok, tiang dan wayar elektrik berada dan kawasan yang mempunyai sinaran elektromagnet yang tinggi berada. Juga beri perhatian kepada lalu lintas supaya tiada siapa yang terjatuh oleh dron itu.


Elakkan juga kawasan berhampiran isyarat Wi-Fi dan radio, menara BTS, medan magnet yang kuat dan elektrik voltan tinggi supaya dron tidak kehilangan isyarat. Jika anda tidak berpengalaman, jangan menerbangkan dron di atas tasik atau kawasan perairan, walaupun itu mungkin seperti idea yang bagus. Sebabnya, dron bukan kalis air.

Jika anda terbang di kawasan yang terdapat bangunan, pastikan tetapan ketinggian RTH lebih tinggi daripada bangunan tertinggi di sana. Pastikan juga bateri cukup untuk penerbangan supaya ia tidak jatuh di tengah-tengah perjalanan.


4. Jangan terbangkan terlalu tinggi dan terlalu jauh.Ia adalah perkara biasa untuk anda tertanya-tanya sejauh mana dan tinggi dron anda boleh terbang. Jangan terlalu ghairah! Jika anda terbangkan terlalu jauh, anda tidak dapat melihat halangan yang menghalang anda, sebagai contoh, hamparan kabel elektrik. Bergantung pada kamera untuk melihat halangan bukanlah jaminan, lebih-lebih lagi kamera pada dron hanya pergi sehala tanpa dapat melihat bahagian belakang. Juga pastikan anda masih dalam jarak yang munasabah untuk berlari ke dron anda jika hampir terhempas. Selain jauh, jangan terbang terlalu tinggi juga. Dikhuatiri tidak dapat mengawal keadaan dengan tekanan udara dan angin kencang di atas sana.


5. Bersendirianlah semasa menerbangkan dron.


Sekali lagi, dron adalah seperti kereta. Jangan main-main apabila anda belajar memandu jika anda tidak mahu melanggar. Tidak mengapa untuk mengawal alat kawalan jauh secara bergilir-gilir tetapi jangan lakukannya semasa dron terbang di langit. Mendarat dahulu dan kemudian serahkan alat kawalan jauh kepada rakan anda. Selain mengurangkan risiko menukar kawalan yang membawa kepada kerosakan, 'pilot' akan lebih jelas jika sesuatu berlaku. Terbangkan dron di kawasan yang sunyi supaya anda boleh fokus. Bagi mereka yang belum berpengalaman atau masih dalam peringkat pembelajaran, pastinya sukar fokus untuk terbang di kawasan sesak. Ingat, anda bertanggungjawab sepenuhnya ke atas dron anda dari saat ia naik sehingga ia mendarat di atas tanah. So, play safe better than sorry.


Berminat mendalami teknologi dron? Berita baik untuk anda, bengkel kelas online dron KINI DIBUKA! Klik link untuk maklumat lanjut: https://ezy.la/WSDRONE


130 views0 comments

Comments


bottom of page