top of page

3 Robot Tercanggih di Dunia

Robot adalah alat yang dapat membantu pelbagai kerja manusia. Sejak zaman purba manusia telah menggunakan robot untuk memudahkan semua aktiviti. Sebelum ini bentuk robot tidak seperti hari ini, robot pada zaman purba tidak menggunakan sumber elektrik dan tidak menggunakan komputer sebagai otak untuk memproses data dan arahan.


Tetapi sekarang dalam era kemajuan teknologi ini, teknologi dalam membuat robot juga semakin maju. Ia terbukti dengan lebih mudah untuk mencari robot dalam kehidupan seharian kita. Sebagai contoh dalam industri kereta yang menggunakan robot 'Arm' untuk mempercepatkan proses memasang bahagian kereta.


Berikut adalah maklumat mengenai 3 robot paling maju di dunia yang sudah ada hari ini. Selamat membaca dan mudah-mudahan dapat menambah pandangan anda tentang bagaimana canggih dunia robotik hari ini. -credit to infozone.com


1. Robot Perang The Rip Saw MS1 UGV, Tank SuperRobot perang Ripsaw MS1 UGV adalah robot tentera yang dilengkapi dengan mesin yang luar biasa. Kenderaan gergasi ini adalah robot taktikal ketenteraan dengan kelajuan yang agak tinggi dan boleh melalui semua medan peperangan dengan kekuatan dan kebesarannya. Hebatnya, Ripsaw dapat dengan cepat mengisi semula peluru sendiri dan bertukar -tukar jenis peluru dalam beberapa saat sahaja. Kenderaan menakutkan ini juga boleh digunakan untuk mengawal orang ramai apabila terdapat rusuhan yang tidak membenarkan polis campur tangan. Ini adalah salah satu robot yang paling canggih di dunia yang boleh digunakan untuk pelbagai guna dan sudah ada di Amerika Syarikat.


2. Robot pejuang Uran-9


Apabila robot pergi ke medan perang, tentu saja mereka tidak akan bertarung seperti manusia. Mereka akan dapat terbang di langit menggunakan kipas atau mereka akan berlayar di lautan seperti torpedo besar. Atau mungkin seperti di Rusia, mereka berbentuk seperti tangki yang mampu bergerak di medan perang, tanpa sesiapa di dalamnya. Dilengkapi dengan senjata mesin, meriam 30 mm, dan peluru berpandu. Robot ini direka dengan baik untuk menjadi robot panduan dan disokong oleh lapisan api yang akan digunakan tentera yang pergi ke medan perang.


3. Robot Canggih Alpha Dog

Alpha Dog adalah robot yang berbentuk seperti anjing besar. Robot yang dapat berjalan dengan kaki dan dapat berdiri sehingga ketinggian dada hari ini dibangunkan oleh Boston Dynamics. Di samping itu, ia juga dapat membawa beban seberat 400 pound atau 181 kilogram dan mampu bertahan tanpa jatuh walaupun ditendang kuat.


Menarik kan? ingin belajar tentang robotik? Jom belajar robotik cara mudah bersama JAZRO!

Robot & Tablet untuk coding DISEDIAKAN secara PERCUMA!


Untuk info lanjut & Pendaftaran, klik link di bawah:112 views0 comments

Comments


bottom of page